Verdens søvndag: Fords nye søvndrakt skal motvirke trafikkulykker

15.03.2019

     


Trøtthet bak rattet er en viktig årsak til hele en av fem trafikkulykker i Europa*. I dag lanserer Ford en søvndrakt som viser hvor farlig det kan være å kjøre bil når du er trøtt.

I dag er det nemlig Verdens Søvndag. Dagen markerer hvor viktig søvn er, og hvilke grep vi kan ta for å forbedre søvnkvaliteten vår. Ifølge Helsedirektoratet sliter 1 av 3 nordmenn med søvn, og konsekvensene er mange. Ifølge ekspertene kan det å være våken i mer enn 18 timer ha samme effekt på kroppen som å ha høyere promille enn det som er tillatt i trafikken i en rekke land.

Fords nye søvndrakt gir en fysisk opplevelse av hvor mye manglende søvn reduserer din evne som sjåfør.


Simulerer livsfarlig mikrosøvn

- Vi bruker spesielle briller som etterlikner mikrosøvn, en ukontrollerbar konsekvens av å være trøtt. Mikrosøvn kan føre til at trøtte sjåfører kjører bilen i opptil 10 sekunder med lukkede øyne. Jeg hadde sagt nei til å sitte på med noen som har så mye mangel på søvn at dette inntreffer. Vi håper at drakten vil gi flere den opplevelsen og en forståelse for viktigheten av søvn, sier administrerende direktør Dr. Gundolf Meyer‑Hentschel ved Meyer‑Hentschel Institute,. Det er disse som utvikler søvndrakten for Ford.

Ifølge en undersøkelse som Transportøkonomisk Institutt har utført blant norske sjåfører, oppgir 1 av 4 at de har sovnet bak rattet. Hver tiende av disse ble vekket av vibrasjonene når de traff kantlinjen i veibanen. Nesten hver tredje sjåfør svarer også at det hender de kjører bil selv om de føler seg for trøtte til det.

Søvnbrillene kobles til mobiltelefonen med en app, og kan stilles inn slik at personen som prøver dem ikke ser noe i alt fra et halvt til opptil 10 sekunder. Sammen med en spesialutviklet lue, en vest, og vekter på armer og ankler skal sjåføren oppleve hvordan tretthet påvirker evnene til å kjøre bil. Til sammen brukes mer enn 18 kilo med vekter for å gjenskape denne følelsen.


Skal brukes i opplæringsprogram for unge sjåfører

Søvndrakten skal blant annet benyttes i Fords gratis kjøreopplæringsprogram Ford Driving Skills For Life, hvor unge sjåfører mellom 18 og 24 år lærer seg å bli bedre og tryggere sjåfører. Mer enn 700 norske sjåfører i denne aldersgruppen har i løpet av de to siste årene gjennomført kjøreopplæringskurset på Rudskogen Motorsenter i Østfold.

- Vi er fast bestemte på å øke fokuset på hvor farlig det er å kjøre bil når man er trøtt. Søvndrakten er et ideelt virkemiddel for å demonstrere dette, sier Ford Motor Norges administrerende direktør, Per Gunnar Berg. Han gleder seg til å demonstrere drakten på høstens Ford Driving Skills For Life-arrangement i Norge.

- Kjenner du at du blir trøtt når du er ute og kjører så stopp bilen, ta en 20 minutters lur og få i deg noe koffeinholdig drikke. Dette kan faktisk være forskjellen på liv og død. Kjenner du deg ikke mer uthvilt etter dette, bør du ikke fortsette kjøreturen, påpeker Dr Gundolf ved Meyer‑Hentschel Institute.


Kontakt oss

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer