Ford bruker gamere for å få unge til å forstå faren med kjøring i påvirket tilstand

12.05.2022

Fords eget e-sportslag tar nå i bruk tre spesialdrakter som simulerer effekten av å kjøre bil med promille, i bakrus eller når du er veldig trøtt - i en ny video. Målet er å få unge mennesker til å melde seg på det internasjonale kjøreprogrammet, Ford Driving Skills for Life (DSFL), hvor draktene brukes i opplæringen.

Mer enn 1000 ungdommer mellom 18 og 26 år i Norge har gjennomført Driving Skills for Life. Kjøreopplæringsprogrammet er gratis for ungdommene og blir finansiert av Ford Fund - som avsetter midler som skal brukes for å kunne ta et aktivt samfunnsansvar. Til sammen har mer enn 45 000 unge sjåfører, uten mye erfaring, gjennomført kurset siden det kom til Europa i 2013.

I den nye videoen tester gamere fra Fordzilla – som er Fords e-sportslag - ut draktene mens de spiller et bilspill.

Promille-, bakrus- og søvndraktene består blant annet av lodd som gjør armer og bein tyngre, nakkekrage som hindrer fri bevegelse av hodet og briller som begrenser synsfeltet og gir både dobbelt og trippelsyn. Sammen med øreklokker er de utviklet av eksperter for å simulere følelsen av promille, bakrus og trøtthet.

Bruker spesialdrakter for å lære hvilken effekt rus og søvnmangel har på kjøreferdighetene

Draktene brukes som en del av opplæringen på Ford Driving Skills For Life. Der får unge sjåfører mellom 18 og 26 år prøve draktene for selv å bli klar over hvilken effekt promille, rus og trøtthet har på sine kjøreferdigheter.

– Bilulykker er fremdeles blant de vanligste årsakene til at unge mennesker dør. Å kjøre med nedsatte ferdigheter utgjør en stor andel av disse. Med vårt Ford Driving Skills for Life-program ønsker vi å formidle denne viktige beskjeden til unge mennesker på nye og utradisjonelle måter. Med Team Fordzilla kan vi nå ut til disse på en måte som engasjerer de unge, sier Ford Fund manager i Ford Europa, Debbie Channells.

Utviklet i samarbeid med amerikanske trafikksikkerhetsmyndigheter

Opplæringsprogrammet DSFL ble utviklet av Ford Motor Company i samarbeid med amerikanske trafikksikkerhetsmyndigheter i 2003. Deltagerne, som er mellom 18 og 26 år og har førerkort, sitter bak rattet med en profesjonell instruktør ved siden av seg og gjennomfører en rekke praktiske øvelser på et avgrenset område. Det legges også stor vekt på å demonstrere hvilke konsekvenser distraksjoner som mobilbruk bak rattet kan ha.

Spesialutviklede drakter for opplæring

Både promilledrakten, bakrusdrakten og søvndrakten er utviklet ene og alene for bruk i opplæring – og er utviklet i samarbeid med Meyer-Henschel Institue.

  • Promilledrakten: Rundt hvert fjerde dødsfall i trafikken i Europa er relatert til alkohol. Til tross for det innrømmer mer enn 1 av 3 unge at de har sittet på med noen som har vært påvirket av alkohol. Promilledrakten simulerer virkningen av å være påvirket av alkohol i forbindelse med bilkjøring.
  • Bakrusdrakten: Vanlige symptomer på bakrus som slapphet, svimmelhet, hodepine og konsentrasjonsvansker, kan gjøre det farlig å kjøre med bakrus. Med bakrusdrakten på, merker du selv dette raskt.
  • Søvndrakten: Trøtthet bak rattet er en viktig årsak til hele en av fem trafikkulykker i Europa. Å være våken mer enn 18 timer kan sammenlignes med å kjøre med promille som er høyere enn det som er tillatt i enkelte land. Vekter og unike briller som gjenskaper mikrosøvn, en ukontrollerbar effekt av å være trøtt, gjenskapes med drakten.

Se videoen her:

Kontakt oss

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer