Spesiallagd drakt simulerer bakrus

14.12.2016
Ford glasses
GIR BAKRUSFØLELSE: En rekke virkemidler er tatt i bruk for å gjenskape klassiske bakruseffekter som svimmelhet, 
hodepine, trøtthet og kvalme. Foto: Ford

Hvor redusert er du egentlig som sjåfør etter et julebord med alkoholinntak? Ford har utviklet en spesiallaget «bakrusdrakt» som gir deg svaret.

Den 17 kilo tunge drakten gir deg de klassiske symptomene på bakrus, som kvalme, hodepine, svimmelhet og generell trøtthet.

- Denne «bakrusdrakten» viser hvor ødeleggende en bakrus kan være for kjøreevnene og hvilken risiko du utgjør for de andre i trafikken - og deg selv - sier Jim Graham, ansvarlig for Fords opplæringsprogram for unge bilførere, Driving Skills For Life.

«Drakten» består av en spesiell vest, vekter på ankler og armhåndledd, en caps, spesiallagde briller og øretelefoner.

Kan være i bakrus uten promille


Hele 32% av norske bilister tror de kan ha kjørt med promille. Det kommer frem i en undersøkelse Gjensidige har utført. Mye av kjøringen skjedde dagen derpå.

Selv uten promille i blodet kan sjåfører utgjøre trafikkfare dagen derpå. I følge et studium utført ved universitetet i Utrecht i Nederland kjørte sjåfører som ikke hadde promille i blodet, men hadde hatt et høyt alkoholinntak kvelden før, som om de skulle hatt promille på mellom 0,5 og 0,8. Manglende søvn er ifølge den nederlandske forskningen en av de viktigste grunnene til dette.

Gjennom kjøreprogrammet Driving Skills for Life har Ford gitt unge sjåfører i 13 land gratis kjøretrening. Mer enn 20.000 unge sjåfører har hittil gått gjennom programmet. Her har Ford utviklet egne kjøredrakter som ungdommene har brukt for å simulere kjøring mens de er alkohol- og narkotikapåvirket. Meyer Hentschel Insitute har produsert de spesiallagde kjøredraktene som også skal brukes i dette programmet.

Forstår bakrusens effekt på kjøring etter draktbruk

«Bakrusdrakten» var ifølge instituttet spesielt vanskelig å lage.

- Vi gjorde mange undersøkelser, inkludert analyser av våre egne kjøreegenskaper etter en kveld med sosial drikking. Til «bakrusdressen» brukte vi blant annet øretelefoner som gjenskaper den sensitiviteten vi har til lyder når vi er i bakrus. Vi har også tyngre øretelefoner som sammen med spesielle briller simulerer hodepine og redusert syn, forklarer sjef for instituttet, Gundolf Meyer-Hentschel

En av dem som har prøvd «bakrusdrakten» er ekspert på bakrus og alkoholforsker, Dr Richard Stephens, ved avdelingen for psykologi ved Universitetet i Keele i England.

- Folk er ofte ikke klar over hvor mye bakrus påvirker evnen til å gjøre en rekke forskjellige ting. Etter å ha prøvd «bakrusdrakten» blir det enklere å forstå, sier den erfarne foreleseren og doktoren i psykologi.

Simulerte promille med samferdselsministeren bak rattet

Fords "promillesimuleringsdrakt" har tidligere vært prøvd i Norge, av blant annet samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Den består blant annet av lodd som gjør armer og ben tyngre, nakkekrage som hindrer fri bevegelse av hodet, og briller som begrenser synsfeltet, dybdesynet og gir både dobbelt- og trippelsyn og ikke minst øreklokker som nedsetter hørselen.

Se hvordan den virket i den nederste videoen!
Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer