100 år siden Ford kom til Europa!

24.04.2017

Styreformann i Ford Motor Company og oldebarnet til Henry Ford, William Clay Ford Jr., avduket denne uken en benk og en minnetavle for å markere at Ford har vært 100 år i Irland og Europa.

Avdukingen fant sted i sentrum av den lille landsbyen Ballinascarthy, bare 40 km fra Cork. Det var herfra faren til Fords grunnlegger emigrerte til USA i 1847. Familien slo seg ned i Michigan, og her ble Henry Ford født i 1863.

Irland var det første landet utenfor Nord-Amerika hvor Ford etablerte en fabrikk. Dette var også stedet der den siste ikoniske Model T rullet av samlebåndet en desemberdag i 1928.

Ford kommer hjem

- Jeg er både stolt og glad for å komme hjem til Cork for å feire Fords 100-års jubileum i Irland og Europa. Ford har dype røtter i Cork, ikke bare gjennom min families historie, men også fordi fabrikken har vært en drivkraft for utviklingen i området i mange tiår, sa Bill Ford ved avdukingen.

Fords styreformann deltar også i en mottakelse i rådhuset i Cork hvor ansatte ved fabrikken Henry Ford & Son Limited skal hedres. Hele 300 tidligere og nåværende Ford-ansatte vil være tilstede i rådhuset.

Henry Ford var veldig bevisst sin irske herkomst igjennom hele sitt liv. Det var derfor han valgte nettopp Cork-området da han etablerte den første bilfabrikken utenfor Nord-Amerika. Dette skjedde i april 1917.

Som han sa selv: Mine forfedre kom fra Cork, og byen - med sin flotte havn - hadde mange bra steder for å bygge industri. Det var også følelser involvert.

Først verdens største traktorfabrikk..så kom verdens siste Modell T

Selskapet som Henry Ford etablerte i 1917 ble kalt Henry Ford & Son Limited. Det navnet bærer Ford i Irland fremdeles, og er det eneste Ford-selskap i verden som har navnet til selskapets grunnlegger.

Traktoren Fordson var fra starten av det store produktet ved fabrikken i Cork. I 1929 var det den største traktorfabrikken i verden. Fabrikken produserte også bilmodeller som ikonet Model T. Den siste Model T som ble produsert i verden rullet også av samlebåndet her i desember 1928.

Andre modeller som ble produsert på Fords fabrikk i Cork var Model A, Model BF, Model Y, Prefect, Anglia, Escort, Cortina og Sierra. Fabrikken stengte I 1984.

Idag er det ingen andre merker som har like mange forhandlere som Ford i Irland.

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer